Romeinendag in Ommeren op zaterdag 28 april 2018

Op zaterdag 28 april wordt van 10.00-16.00 uur in en bij het
Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren, de Romeinendag gehouden.

Speur mee naar archeologische sporen van de Romeinen in de Betuwe. Maak kennis met de amateurarcheoloog en ontdek hoe het Romeinse landschap eruit moet hebben gezien.

Dwars door het huidige Gelderland liep zo’n tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze grens viel samen met rivier de Rijn en wordt de limes genoemd. Het Romeinennetwerk biedt vanaf de Romeinenweek tot en met de Maand van de Geschiedenis in oktober 2018 een gevarieerd programma aan rond deze ‘Oudste Grens van Gelderland’. Hiermee sluit het netwerk aan bij de Romeinenweek (28 april-6 mei) met als thema Mobiliteit en bij het Erfgoedfestival (23 mei-22 juli) Over Grenzen van Gelderland.

Voor uitgebreide informatie over deze landelijke Romeinendagen kijk  op https://www.romeinen.nu/uploads/media/5ac8922f1d140/oudste-grens-folder-def-spreads.pdf

Vondst gouden munten op landgoed Den Eng

Vrijdag 2 juni 2017 heeft er een belangrijke onthulling plaatsgevonden, nl. die van de gevonden gouden munten op landgoed Den Eng. De schat is onthuld in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Het betreft een schat van 31 gouden Romeinse munten uit de 5e eeuw.
Heel veel pers was daarbij aanwezig en het feit is breed uitgemeten in de landelijke en plaatselijke kranten en op de televisie. Aangezien de bewaarcondities in het Valkhof beter zijn dan in ons eigen museum, is er voor gekozen om ze in het Valkhof tentoon te stellen.
In ons eigen museum zal er ook uitgebreid aandacht aan geschonken worden: op de afdeling Streekgeschiedenis, waar al veel te vinden is over de Romeinse tijd in onze streek, komen replica’s te liggen met een informatiebord over de grote betekenis van deze vondst voor onze eigen geschiedenis.

De vinders van de schat: Mark Volleberg, Cees Jan van de Pol en Dik van Ommeren met op de achtergrond een grote foto van de gevonden munten.

Toegevoegd

Een pagina over het ontstaan van het voormalige Heemkundig museumKlik hier om het artikel te lezen.

Een rondleiding door ons prachtige museum.  Klik hier om naar deze rondleiding te gaan.