Wonen&Werken

hmcollectie01

Een wandeling door dit gedeelte van het museum is als een reis in de tijd. U kunt zien hoe men vroeger in de Betuwe leefde, werkte en woonde: het verleden is letterlijk in beeld gebracht. Alle tentoongestelde materialen zijn aangeboden door de plaatselijke bevolking. Deze moesten soms worden gerestaureerd, maar konden ook vaak zo in het museum worden geplaatst.

Op de begane grond is een compleet dorpsplein ingericht met o.a. een bakker, klompenmaker, schoenmaker, slijterij en zelfs een complete drukkerij. Wanneer u op dit dorpsplein wandelt en rondkijkt, krijgt u echt de indruk dat u bent teruggegaan in de tijd. Een bezoek aan het oude dorpscafé, waar u natuurlijk een consumptie kunt nuttigen, doet u wellicht terugverlangen naar vroegere tijden.

Wanneer u het dorpsplein verlaat gaat u naar de landbouwvoorwerpen. Hier wordt getoond hoe men vroeger op het land en in de boomgaard werkte. Verderop kunt u zien hoe de gezinnen woonden, hoe de kinderen naar school gingen en de dag doorbrachten in het klaslokaal. U zult er versteld van staan hoe men zich vroeger bezighield toen er nog geen tv of computer was.