Boerenwagens

bwcollectie01

In het Rivierengebied werden in het verleden unieke boerenwagens gemaakt. Deze wagens stonden bekend om hun bijzondere uitvoering en technische constructies. De boeren maakten goede sier met deze wagens en toonden hun welstand ermee. Op de boerderijen hadden deze wagens meerdere functies. Er werden niet alleen producten (o.a. graan, hooi en bieten) mee vervoerd, maar ze dienden ook voor personenvervoer. Voor kerkgang en begrafenissen werden de mooiste wagens gebruikt.

Door de veranderingen in de agrarische sector in de vorige eeuw zijn deze wagens buiten gebruik geraakt. We zien ze niet meer rijden op onze dijken en prachtige dreven. De ‘Boerenwagenclub’, in de jaren 40 opgericht door de heer F. Wilkens uit Bilthoven, heeft zich beijverd om wat er van deze wagens nog over was te behouden en kennis vast te leggen.

Nu zijn een aantal wagens en o.a. prachtige schamels – met de smederij en de wagenmakerij – tentoongesteld in dit museum. Er zijn nog een veertig tal van deze fraaie wagens over. Laten we daar zuinig op zijn.

Maak voor meer informatie gebruik van het uitrolmenu of van de onderstaande links.
Geschiedenis Boerenwagenclub
Vrienden
Onderdelen van een boerenwagen
Contact commissaris beheer